Type Here to Get Search Results !

banking secter gk in english from general knowledge

Here we have given the rundown of significant static GK points to be covered for Bank test, IBPS test, CET Exam, SSC Exam, Railway Exam and for every serious Exam. Competitors who are planning for the tests utilize it

Applicants getting ready for any serious test like bank test, SSC test, Insurance test, Government test or the most renowned UPSC tests should stay informed concerning significant subjects of static GK.

आप सभी का हमारे वेबसाइट पर आने के लिए बहुत बहुत धन्यवाद ऐसी ही gk and  currunt  qustion के लिए आते रहिये और इस पोस्ट को शेयर कीजिये अपने ग्रुप में वाट्सएप्प पे फेसबुक पे और एक दूसरे की हेल्प कीजिये धन्यवाद 

banking secter gk in english from general knowledge
banking secter gk in english from general knowledge



top 10 banking secter gk in english

 1.Which of the following are included in the Forex of India? -






ANSWER= (D)   All of the above


 2.When did the private companies got the permission to set up Mutual Funds? -






ANSWER= (D)   1992


 3.Which of the following include the primary structure of the Mutual Funds? -






ANSWER= (D)   All of the Above


 4.Banking in India is controlled by -






ANSWER= (C)   Reserve Bank of India


 5.The reserves held by Commercial Banks over and above the statutory minimum, with the RBI are called -






ANSWER= (B)   Excess reserves


 6.The share of State Govt in the capital of Regional Rural Bank is -






ANSWER= (A)   15%


 7.Regional Rural Banks are sponsored by -






ANSWER= (D)   Nationalised Commercial Bank


 8.National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in -






ANSWER= (A)   Mumbai


 9.Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant? -






ANSWER= (A)   SHCIL


 10.A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of -






ANSWER= (C)   1.5 Lakhs


 

top 10 banking secter gk in hindi


11.भारतीय रिज़र्व बैंक कब स्थापित हुआ ? -






ANSWER= (D)   1 April 1935


 12.भारतीय रिज़र्व बैंक का बैंक दर कितना हैं ? -






ANSWER= (C)   7.75 %


 13.भारत का सबसे पहला बैंक है ? -






ANSWER= (A)   बैंक ऑफ़ हिन्दुस्तानी


 14.धनशोधन क्या है? -






ANSWER= (B)   अवैध रूप से प्राप्त धन का परिवर्तन


 15.निम्नलिखित में से कौन–सा एक क्रेडिट कार्ड एसोसिएशन है? -






ANSWER= (A)   मास्टर कार्ड


 16.पेटीएम ने किस नाम से अपना क्रेडिट कार्ड लॉन्च किया है ? -






ANSWER= (D)    पेटीएम फर्स्ट कार्ड


 17.विश्व बैंक के 13वें अध्यक्ष के रूप में किन्हें चुना गया है ? -






ANSWER= (A)   डेविड माल्पास


 18. रिजर्व बैंक ऑफ इंडिया का नया गवर्नर किन्हें बनाया गया है ? -






ANSWER= (C)   शक्तिकांत दास


 19.भारतीय रिज़र्व बैंक का स्थापना दिवस कब मनाया जाता है ? -






ANSWER= (D)   1 अप्रैल


 20. स्वतन्त्र भारत के प्रथम भारतीय गवर्नर जनरल थे? -






ANSWER= (A)   सी.राजगोपालाचारी


 



और भी पढ़िए आगे क्लिक कर के जाये 






आप सभी का हमारे वेबसाइट पर आने के लिए बहुत बहुत धन्यवाद ऐसी ही gk and currunt qustion के लिए आते रहिये और इस पोस्ट को शेयर कीजिये अपने ग्रुप में वाट्सएप्प पे फेसबुक पे और एक दूसरे की हेल्प कीजिये धन्यवाद